Valdag

Det finns mer än 25 olika val- och delfinarter representerade i vattnen utanför Azorerna - vilka man kan få se beror på årstiden. Även här har valfångst varit en näringsgren tills kommersiell jakt förbjöds, men i takt med att öarnas tillgänglighet och därmed popularitet som turistmål ökat har man övergått till att istället anordna valsafarier och t ex erbjuda möjlighet att dyka med delfiner.

Det finns en mängd företag som specialiserat sig på denna typ av safarier, och vi gjorde en halvdagstur med en arrangör som heter Futurismo. Man åker ut med snabba gummibåtar som tar ca 10-15 personer. Guiderna håller radiokontakt med observatörer på land, vilka meddelar ifall de ser några valar komma upp till ytan. Trots detta finns det givetvis ingen garanti att man verkligen får se val, men skulle havet vara "tomt" just den dag man är ute får man en ny tur alternativt pengarna tillbaka.

Eftersom valarna håller till förhållandevis långt ut i havet blev det en god stunds ren båttur med ivrigt spanande över vågorna innan meddelandet äntligen kom på radion att val hade siktats (röstläget gjorde att man inte behövde kunna någon portugisiska för att räkna ut vad det var fråga om). Vi ökade farten ytterligare och sedan dröjde det inte länge innan vi fick se vad som åtminstone för mig var mitt livs första kaskelot. Något "kom nu killar så simmar vi fram och välter båten!" var det aldrig fråga om. Hade ju varit spännande, men valarna var sävliga och låg mest och blåste ut luft och såg stora ut. Emellanåt rullade de och visade lite sidfenor, men annars var det dyket alla i båten försökte få med på sina bilder.

Vi hann se fyra kaskelotvalar och ett oräkneligt antal kvicka (och därmed svårfotograferade) delfiner innan turen var över. Kaskeloterna var dock välvilligt inställda och gav oss klassiska stjärtfensbilder.
image14

Foto: Privat


Kommentarer
Postat av: Ruben Rodrigues

Dear Sirs,

We are the owners of FUTURISMO AZORES WHALE WATCHING and we come to you just to thanks your reference to our enterprise.
We would like to see you again on the Azores.

2008-02-16 @ 23:51:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0